top of page
Søk
Forfatterens bildeIngeborg Sæbø Oluka

Det meste du trenger å vite før du pakker sekken til Ugandatur!

Det nærmer seg sommeren, og vi i Alakara gleder oss til å ha med oss til sammen 19 nordmenn på to turer!


Erfaringsmessig er det mange praktiske spørsmål som dukker opp når det nærmer seg tur. I dette blogginnlegget svarer vi på de fleste! Og har du flere spørsmål- er det bare å spørre i kommentarfeltet!


Vær og klima

Alakara reiser, kapchorwa, sipi falls, children, holiday

Uganda ligger på ekvator, og har ikke vinter og sommer, men regntid og tørketid. På grunn av at mesteparten av landet ligger mellom 1000-1200 meter over havet, er klimaet likevel behagelig. Områdene rundt Viktoriasjøen (Entebbe, Kampala og Jinja) har et ganske fuktig klima med dagtemperaturer på rundt 25 grader celsius, og mellom 15 og 20 grader om natta. Kapchorwa på nesten 2000 m.o.h er det kaldeste stedet vi skal besøke, der kan nattetemperaturen komme ned mot 10 grader. De varmeste stedene på turen er Kapelebyong og Murchison Falls. Her kan temperaturen i juli komme opp i 35 grader på dagtid, og en må regne med en nattetemperatur på mellom 20 og 30 grader.


I juli er vi i "den lille tørketida". Da kan det komme regn, men ikke hver dag. Regnværet er som regel korte, kraftige regnskyll, og så er det solskinn resten av dagen.


Vaksiner

vaccines, maxpixel, travel,

Gulfebervaksine er obligatorisk ved innreise til Uganda. Du må vise fram gulfebersertifikatet før du får visum. Dersom du ikke har gulfebersertifikat, må du bli vaksinert på flyplassen. Dette koster 40 USD.


Ellers er det anbefalt å kontakte fastlegen eller et reisevaksinasjonskontor i god tid før avreise for å få råd om hvilke vaksiner du trenger. Du kan også lese anbefalingene til Folkehelseinstituttet her: https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/vaksiner-ved-reise-til-afrika/


Malariaprofylakse

Malaria er en alvorlig sykdom som smitter gjennom myggstikk. Malaria er endemisk i Uganda. Heldigvis er det lett å forebygge malariasmitte!


  1. Myggstikkprofylakse: blir du ikke stukket av mygg, så får du ikke malaria. Så enkelt er det! Pass på at myggnettet er skikkelig på plass rundt senga når du legger deg. Det er myggnett over sengene på alle overnattingsstedene vi skal bo på. Ta med myggspray med virkestoffet DEET, og bruk det om kveldene. Min personlige erfaring er at det er myggmidler med 30% DEET eller mer som fungerer best. Disse fås kjøpt på noen apotek, eller de kan bestilles på nett, for eksempel her: https://nomaden.no/shop/utstyr/mot-insekter/myggmidler

  2. Medikamentell profylakse: Det er anbefalt å ta malariaprofylakse ved alle reiser til Uganda. Dette fås på resept hos fastlegen. Det er ulike typer, noen må man starte med ei uke før ankomst, så husk å være ute i god tid!

  3. Det er også mulig å få kjøpt impregnering for klær som gjør at myggen holder seg borte. Disse kan du finne i lenken under overskriften «forslag til pakkeliste». Jeg pleier ikke å bruke dette, og tror ikke det er nødvendig, men det er en mulighet!


Viavia Entebbe, alakarareiser, mosquito net

Ellers så er det aller viktigste rådet for å holde seg frisk akkurat som i Norge: god håndhygiene! Såpe og vann finner vi stort sett over alt, men det kan være greit å ha med ei flaske håndsprit eller våtservietter i tillegg.


Pass og visum

Passet må være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Uganda.


passport, visa, uganda, alakara, travel

Det er mulig å bestille visum på nett før reisen. Systemet har imidlertid hatt en del problemer, og vi i Alakara anbefaler derfor å kjøpe visum på flyplassen ved ankomst.


Visumet koster 50USD per person, og må betales kontant.


Dollarsedler fra før 2006 blir ikke godtatt, og heller ikke små sedler. Vi anbefaler å bruke 50- eller 100-dollarsedler. Det er ikke minibank før passkontrollen på flyplassen, så det er viktig å huske å ha med seg kontanter til visum!


Valuta, penger, uttak og betaling

Valutaen i Uganda er Uganda shilling. 1 000 shilling er omtrent 2,3 norske kroner. Med andre ord handler vi så 10 000-lappene flagrer ☺ På de fleste overnattingssteder kan man betale med enten dollar eller ugandiske shilling. Minibanker finner vi i alle byer, men ikke på landsbygda. I byene er det enkelt å finne banker eller vekslingssteder for å veksle dollar, euro eller pund til shilling. I Entebbe, Kampala og Jinja kan man betale med kort i en del butikker og restauranter.

uganda, currency, travel, alakara reiser, shilling

I Uganda er ikke MasterCard like utbredt som Visa- så det anbefales å ha med i alle fall ett Visa-kort for å være sikker på at man får tatt ut penger i minibank, og/eller betalt med kort der det er aktuelt.


Husk å endre regionsperre på kortet ditt i nettbanken før du reiser, slik at kortet ikke er sperret for bruk i Afrika!


Strøm, spenning og adapter

I Uganda brukes samme stikkontakter som i Storbritannia, det vil si med et tre-pins uttak. Dette betyr at du bør ha med deg et adapter, slik at du enkelt kan få lada telefon,

kamera med mer!

Spenningen er 240 volt, og frekvensen er 50 Hz. Det betyr at alle elektriske apparater som du bruker i Norge, kan du bruke i Uganda.


På Okra gård og Murchison River Logde bruker de solcelle-strøm. De har invertere som gjør at spenningen er 240 volt i stikkontaktene her også, men det er ikke stikkontakt på rommene. Lading av telefoner og annet må skje på egne «ladesteder».


Mobildekning og internett

Det er god dekning på mobiltelefon på de fleste stedene vi skal. På Okra gård og i Murchison Falls må man lete etter dekning, men den finnes!


Det er forholdsvis dyrt med roaming med norsk sim-kort. Dersom man ønsker det, kan man kjøpe et ugandisk sim- kort slik at man har mobildata til en grei pris under oppholdet. Dette kan gjøres første dag i Entebbe.

Ken Banks, Wikimedia, uganda, kampala. mobile phone

Ellers er det Wifi på mange av overnattingsstedene og restauranter.


Tidsforskjell

Uganda er tre timer foran GMT. Det vil si en time foran Norge når det er sommertid, og to timer foran Norge når vi har vintertid.


Vask av klær

Man kan få vasket klær og sko (ja, det kan bli nødvendig!) på de fleste overnattingsstedene. Vær oppmerksom på at klærne blir vasket for hånd, og at man derfor ikke kan få vasket undertøy. I Uganda vasker alle sitt eget undertøy! Vaskepulver kan man få kjøpt omtrent overalt, så om du ønsker å vaske egne klær er det gode muligheter til det.


Toalettforhold

På stedene vi skal overnatte er det enten vannklosett eller utedo som man kan sitte på. Når vi kjører buss, kan det noen steder være utfordrende å finne toalett langs veien. Vi planlegger stopp etter hvor vi vet det finnes toaletter for reisende. Når vi kjører på landsbygda hender det vi stopper for en tissepause i friluft. Det kan være lurt å ha toalettpapir og håndsprit eller våtservietter i håndbagasjen i bussen.

alakara reiser, uganda, travel, holiday

Å reise i Uganda er veldig forskjellig fra å reise i Norge- og det er bare å glede seg :)


Lurer du på noe mer? Spør i vei i kommentarfeltet under!




731 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

2 Comments


Ingeborg Sæbø Oluka
Ingeborg Sæbø Oluka
May 03, 2019

Hei Rønnaug! Sertifikatet dere har fått er godkjent i stedet for gulfeber-kortet som man får når man tar vaksina. Så det er ikke noe problem 😊 hilsen Ingeborg

Like

ronnaug
May 03, 2019

Hei og takk for god og nyttig informasjon.

Jeg har et spørsmål angående vaksinasjon. Vi har vært på Smittevernklinikken i bydelen og tatt de nødvendige vaksiner, men fikk beskjed om at de ikke satt Gulfebervaksine på oss på grunn av alderen og begrunnelsen var fordi vi kunne bli alvorlig syke. Vi har fått et sertifikat med overskrift « Medical certificate for exemption from yellow fever vaccination» Legen har satt x på Other medical reasons som begrunnelse. Foruten legens underskrift og ID nummer er sertifikatet er stemplet med « health services of Norway»

Kan vi likevel bli vaksinert på flyplassen? Jeg har ikke lyst å bli syk på ferieturen, hilsen Rønnaug.

Like
bottom of page