top of page
Søk
  • Forfatterens bildeIngeborg Sæbø Oluka

Fem ting du må smake i Uganda

Oppdatert: 15. aug. 2022

Uganda har mye å by på- ikke minst i matveien! Her kommer fem ting du bare MÅ smake når du er på tur i Uganda :)


Neste sjanse for å bli med Alakara reiser på tur er i desember- sjekk programmet for topptur og safari! Der skal vi smake på alle de fem tingene i lista under:


1. Grilla kylling på pinne

Alle som reiser hovedveien østover fra Kampala kjenner uttrykket "Namawojjolo chicken". Namawojjolo er et lite sted, med et stort marked, rett ved hovedveien fra Kampala til Nairobi. Her stopper omtrent alle trailersjåfører, busser, minbusser og ganske mange privatbilister for å kjøpe den berømte Namawojjolo-kyllingen. Du kan velge mellom vinge-bryst eller lår.


Uganda, chicken, grill, street food, travel, namawojjolo
Ugandas beste kylling? Du får den servert gjennom vinduet!

De fleste kjøper kylling gjennom vinduet, fra en av de mange selgerne som kommer løpende og putter en bukett grilla kylling på pinne inn gjennom vinduet på bilen. Og det har jeg også alltid gjort, helt til mars i fjor. Da lærte jeg nemlig noe nytt: hvis du går ut av bilen, og ned til der de store grillene er, kan du få kjøpt helt nygrilla kylling, og du kan til og med få ekstra chili på :)


Sammen med kyllingen anbefales grilla plantain-bananer (men bananer får naturligvis et eget punkt på denne bloggposten, så det skal vi ikke gå mer inn på her!).


2. Ananas

Jeg tror helt seriøst ikke at det er mulig å få tak i bedre ananas enn den du får i Uganda! Store, saftige, søte, deilige...! Og du får kjøpt den på markedet, servert den til frokost på hotellet, eller ferdig skrelt og oppdelt av en mann med sykkel eller kjerre full av ananas. I det siste har ugandiske fast-food kjøkken oppdaget hawaii-pizza, og liker du det fra før, kan jeg love deg at den ugandiske ananasen tar hawaii-pizzaen til nye høyder!


Hva mer kan man egentlig ønske seg?

pineapple, ananas, uganda, kampala
Du må ikke gå på butikken om du vil ha den beste ananasen...!

3. Pasjonsfruktjuice

Jeg har besøkt mange afrikanske land, både i øst, sør og vest, men ingen steder har jeg funnet pasjonsfruktjuice som den man får i Uganda! Og ja, jeg har leita! Spesielt i Tanzania og Kenya tenkte jeg at siden det er naboland, og det er så mye som er likt, så skulle man vel tro at man kunne få tak i ferskpresset pasjonsfruktjuice? Det kan man sikkert noen steder, men jeg fant det ikke...!


passion nojito, cafe javas, uganda, passion fruit, entebbe, delicious
Passion Nojito på Cafe Javas, Entebbe

I Uganda derimot, betyr som regel juice det samme som ferskpresset pasjonsfruktjuice. Og det er rett og slett fantastisk godt! Sterk eller svak, med mye sukker eller uten sukker- godt er det uansett. Og da favorittkafeen min, Cafe Javas, slo til med passion nojito, ja da var det egentlig perfekt :)


4. Bananer

Om du ikke liker bananer, så må du likevel smake når du kommer til Uganda. Bananene her er i en helt annen klasse enn dem du får kjøpt i Norge! Og ikke bare det, det er også veldig mange ulike typer, med ulike bruksområder. Du har gule bananer som du spiser som de er, og av disse er det to hovedtyper: de store og de små. De små kalles av og til lady fingers, om det er et kompliment til oss damer er jeg litt usikker på... De store kalles bogoya. Søte og gode er de begge to, men hjemme hos oss er vi aller mest glad i de små!

matooke, bananas, bicycle, Uganda
Matooke-bananer på vei til markedet. Foto: Ruth Wenske Stern

Så har du matooke. Disse bruker man når de er grønne, og de kokes og moses og spises til middag, i stedet for poteter, ris eller liknende. Det er vanskelig å beskrive smaken, men det er ganske godt. Og ganske sannsynlig ulikt noe annet du har smakt.


Til slutt- så har vi det som på engelsk kalles plantain. I Uganda heter det gonja. Disse bruker man i Uganda til å grille eller frityrsteke. Jeg bodde i Uganda i mange år før jeg fikk helt smaken på dem- men da jeg fikk frityrstekt gonja til grilla kjøtt, var jeg solgt! Nå må alle som kjenner meg ha med seg gonja når de reiser fra Uganda til Norge :)


I motsetning til de søte spisebananene og matooke, får du kjøpt gonja i mange innvandrebutikker i Norge. Dersom de har fått et norsk navn, kalles de som regel "kokebananer". Det er sikkert noen fra andre deler av verden som koker dem. Men ikke i Uganda altså! Her selges de som regel grønne, og vi må vente leeeeenge til de er skikkelig modne, som de må være for at den søte smaken skal komme frem når du frityrsteker dem.


Plantain, street food, Kampala, Uganda, bananas
Ei dame selger grilla plantains (gonja) langs veien i Kampala


5. Rolex

Da jeg første gang så de små bodene som proklamerte at de solgte Rolex, lurte jeg litt på hva det egentlig var de solgte... Var det en slags humor jeg ikke forstod, der de reklamerte for et av verdens dyreste klokker, men solgte noe helt annet?


Nei, det var det ikke. Si rolled eggs litt fort på ugandisk engelsk- og vipps- så forstår du hvor navnet kommer fra! Rolex er rett og slett en chapati som man har en omelett i, og som man så ruller sammen. Rolled eggs- altså.


Rolex er definitivt Ugandas mest populære gatemat. For et par kroner får du en mettende lunsj, raskt og enkelt. Godt er det også! Som så mye annet- rolex er best helt nystekt.

Uganda, Rolex, Kampala, street food
På gata i Kampala får du kjøpt Rolex, nesten overlalt :) Foto: Ruth Wenske Stern

Å velge ut fem ting du bør smake, betyr at mye godt ikke er med i lista. Hva er din ugandiske favorittmat? Legg igjen en kommentar under!

416 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page