top of page
Søk
  • Forfatterens bildeIngeborg Sæbø Oluka

Hva betyr Alakara?


Det er mange ting å tenke på når man skal starte et reisebyrå. En av dem er hva selskapet skal hete. Vi endte opp med "Alakara"- men hvorfor det? Og hva betyr det egentlig?


Kort fortalt- Alakara betyr "glede". Språket er ateso- som snakkes i området rundt Soroti og Okra gård, som er en viktig del av programmet på Alakara sine turer.Men ordet er ikke bare et substantiv, som det er på norsk. Alakara brukes også som takk- altså jeg er glad = takk. Det er ikke så vanlig å bruke det slik på ateso- men nabospråket nga-karimojong bruker det på denne måten. På ateso derimot, bruker man "alakara" når man er veldig, veldig glad!


Før jeg bestemte meg for navnet, spurte jeg flere venner og slektninger hvordan de ville oversette "alakara" til engelsk. Og fikk til svar "extreme happiness". Og siden jeg har vært ekstremt glad i Uganda siden første gang jeg reiste dit i 1999, ja så syntes jeg det var et godt navn :)De to språkene jeg har snakket om- ateso og nga-karimojong, er de to eneste språkene i sin språkfamilie i Uganda. I Kenya har du turkana-folket, som snakker et nært beslektet språk, og i Sør-Sudan toposa-folket. I følge historien kommer de fra det som i dag er det sørlige Etiopia, og migrerte til Uganda, Kenya og Sør-Sudan for omtrent 400 år siden.


Selv snakker jeg noe ateso. Det er et utrolig spennede språk- totalt forskjellig fra andre språk jeg har lært (som er norsk, engelsk og tysk...!). Trykk, intonasjon, og ikke minst grammatikk gjør det til et vanskelig språk å bli god i. Men først og fremst er det veldig spennende å lære et språk som er så totalt ulikt de jeg kan fra før- ikke minst fordi det gir et innblikk i et verdensbilde som også på mange måter er totalt ulikt det norske.Samtidig- det kan oppleves litt frustrerende å bruke mye energi på å lære et språk, og så reiser man et par timer fra der man bor, og der snakker de et helt annet språk, som ikke er i slekt med det du har lært engang! Men, sånn er det når et lite land som Uganda har over 30 ulike språk!


Etter at jeg hadde bestemt navnet, gjorde jeg et søk på internett. Og ble ganske glad da jeg så at det fantes en sang som het "Alakara" som lå ute på Youtube. Den kenyanske artisten Emmy Kosegei synger på turkana- og i sangen er "alakara" oversatt med "feire".
Alakara handler altså om glede, takknemlighet, feiring- og det er akkurat det vi i Alakara reiser ønsker at alle som reiser til Uganda med oss skal få oppleve. Og så jobber vi aktivt for at turene våre i Uganda skal bidra til jobbskaping, stolthet og glede i lokalsamfunnene vi besøker- men det får vi skrive mer om i en annen bloggpost!


70 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page