top of page
Søk
  • Forfatterens bildeIngeborg Sæbø Oluka

Hvordan være en ansvarlig turist?

Ansvarlig turisme, bærekraftig turisme, økoturisme… Kjært barn har mange navn. Vi i Alakara er ikke så opptatt av akkurat hvilket ord man bruker. Men, vi er veldig opptatt av at reisene våre i Uganda bidrar til positive opplevelser, likeverdige møter, sysselsetting av lokale ungdommer og økt omsetning for lokale bedrifter.

okra farm, responsible tourism, music, adungu, alakara reiser
Det lokale bandet i Koblin underholder gjester på Okra gård i juli 2018.

I dag skal vi se litt på hva du som reisende kan gjøre for at turen til Uganda kan bidra til positiv utvikling i lokalsamfunnene vi besøker.


Alakara reiser er opptatt av å vise respekt for lokalbefolkningen på stedene vi besøker. Det betyr i praksis at vi bruker overnattingssteder som legger vekt på gode arbeidsforhold og greie lønninger. Det betyr at vi spør om lov før vi tar bilder av folk. Det betyr at vi ikke gir penger eller gaver til barn, men snakker med de voksne på stedet dersom vi ønsker å bidra økonomisk. Det betyr at vi er interessert i den lokale kulturen, og kanskje klarer vi å lære oss noen enkle fraser på de ulike språkene vi møter på rundturen?

Sipi falls, kapchorwa, guide, responsible tourism, coffee production, uganda
George er guide i Sipi Falls, med en enorm kunnskap om lokale tradisjoner, håndtverk, medisinske planter, og kaffeproduksjon! I tillegg er han trener for barn i området, som er kjent for sine mange gode langdistanseløpere.

Videre er vi opptatt av å bidra til økt omsetning for lokale bedrifter. Derfor legger vi vekt på å samarbeide med overnattingssteder som gir muligheter og opplæring til lokale ungdommer, og som handler lokalt. Vi oppfordrer til å handle suvenirene på lokale markeder. Og selv om det er billig i norske kroner, er det helt greit å prute på prisen ;)

uganda, market,  shopping, responsible tourism, ansvarlig turisme, alakara reiser
Handle lokalt! Jeg prøver kjoler i en butikk i Kampala.

Turisme kan både bygge opp og ødelegge natur og lokalsamfunn. På besøk i noen av Ugandas mest marginaliserte områder, jobber vi aktivt for at besøkene våre skal bidra til positiv utvikling. Det å vise interesse for kultur, språk, historie, mat og musikk, betyr ofte mye for mennesker som i årtier har blitt fortalt at deres kultur er mindre verdt enn andres. Det er ikke bare økonomisk at du som turist kan bidra til at turismen får positive virkninger i lokalsamfunnet. Kast deg inn i dansen, lytt til historiene som blir fortalt, vis interesse for menneskene du treffer!

agaria, uganda, wedding, dance, responsible tourism
Her er det min kusine Tonje som har kastet seg inn i dansen, sammen med en gjeng unge jenter fra landsbyen der William kommer fra. Foto: Rune Braadland

Da blir ferien så mye mer spennende for deg- og du er med å bidrar til vekst, utvikling og oppmuntring for de som er fastboende!


Hva vil du gjøre i 2019 for å være en ansvarlig turist?

129 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page