top of page
Søk
  • Forfatterens bildeIngeborg Sæbø Oluka

Seks tips for en god biltur i Uganda

Oppdatert: 10. aug. 2023

Har du vært på biltur i Uganda? Det kan være spennende, men også overveldende hvis du ikke er vant til å ferdes i trafikken her. Boda-bodaer (motorsykkel-taxier) kjører på begge sider av bilen, store lastebiler kjører forbi enda større lastebiler, fullastede taxier kjører fort forbi, bare for å stoppe for å ta på nye passasjerer et par hundre meter lengre frem, og veien har kanskje plutselig et hull som du helst skulle sett litt før…


I tillegg kommer fotgjengere, kuer, sauer, geiter og høner- til og med på motorveiene! Når du kommer litt utenfor hovedveiene, som du ofte gjør, er det nye utfordringer i form av store humper, dype hull, gjørme og skarpe steiner. Vi i Alakara reiser anbefaler derfor de som ikke er vant til å kjøre i ugandisk trafikk til å bruke en erfaren ugandisk sjåfør. Det gir en ekstra trygghet. Ikke bare er risikoen for at noe går galt mye mindre med en erfaren lokal sjåfør- det er også en udiskutabel fordel å ha en lokalkjent person med seg i bilen om du for eksempel skulle bli sittende fast i et gjørmehull langt unna nærmeste by- og enda lengre unna nærmeste redningsbil (eller noen som forstår norsk-engelsk!).


Men, også som passasjer kan det være mye nytt, og her kommer seks ting som er lurt å huske på når du er på biltur i Uganda:


1. Ha kameraet klart!

Det skjer ofte at du ser noe langs veien som du aldri har sett før- en lastebil full av grønne bananer, en bil med hundre høns på taket, en boda-boda med fem passasjerer, en moped med en sofa på bagasjebrettet, eller et skilt med et morsomt navn… (hvem har for eksempel lyst til å kjøpe medisinene sine hos «Surprise Pharmacy»?). Det er alltid kjedelig å ikke få tatt det bildet!

Uganda, roadtrip
Ha kameraet klart- det er masse gode motiver på og langs veiene i Uganda! Foto: Rune Braadland

2. Ha med nok drikke!

(Det bør du egentlig alltid når du er på tur i et varmt land :) ) Når det er sagt, langs de fleste hovedveiene i Uganda er det forholdsvis tett mellom småbyene, og som regel er det mulig å få kjøpt flaskevann eller brus langs veien. Lengre ut på landsbygda kan det være vanskeligere å finne noen som selger vann eller annen drikke på flaske. Husk at du blir mye fortere tørst når det er 30 grader ute, og at turen kan komme til å ta lengre tid enn du planla.


3. Kjøp og spis «roadside chicken»!

Kjører du østover fra Kampala må du stoppe i Namawojjolo og kjøpe grilla kylling på pinne, den er kjempegod! Markedet her er strengt regulert (i alle fall etter ugandisk standard), og vi har aldri opplevd å bli dårlige av maten her, eller hørt om noen som har blitt det. Hvis du vil være helt sikker på at kyllingen du kjøper er rett fra grillen kan du benytte anledningen til å gå ut av bilen og kjøpe direkte fra grillen. Her kan du også kjøpe vann, brus og gonja.(link). Det kan oppleves litt overveldende med et titalls personer som omringer bilen og tilbyr kylling, gonja og brus gjennom vinduet- men pust med magen og nyt opplevelsen! Og jo- du får tilbake vekslepengene, selv om du selv kanskje ikke har helt kontroll på hvem du egentlig endte opp med å kjøpe fra, og hvem som tok imot betalingen gjennom vinduet!

Kylling på pinne, eller chicken in your face som noen kaller det!

4. Må du på do?

Det må man jo ofte det etter noen timer… I tettbygde strøk er det beste å stoppe på en bensinstasjon. Vi har ofte stoppa på Total, men de siste årene er det flere ulike bensinstasjoner som har rene og pene toalett. Det er ofte stådo, og mange steder er toalettene låst, så du må spørre en ansatt om å få låne nøkkelen (det får du!). Går turen ut på landsbygda, med langt mellom husene, er det enkleste å finne en busk å gjemme seg bak. Tar du langdistansebuss, hender det at bussen stopper, og konduktøren gir beskjed om at damene går på den ene sida av veien, og mennene på den andre! Det kan være lurt å ha med seg dopapir og såpe i veska, for det er ikke alltid du finner det på toalettene.


5. Vær hyggelig mot politiet!

På tur ut av byene i Uganda vil du komme forbi mange politikontroller. Private biler blir stoppet av og til, mens lastebiler og busser blir stoppa veldig ofte. Blir du stoppa, er det viktig å holde seg rolig, være høflig og hyggelig, og gjøre som du får beskjed om. Du får gjerne spørsmål om å vise førerkort, og så går politiet gjerne en runde rundt bilen, sjekker forsikringspapirene (som er klistra på et vindu), og kanskje noe annet. Så lenge du har alt på stell, er det lite å være stressa over. Har du dårlig tid? Husk at det ikke er politimannen- eller dama sin feil. De gjør bare jobben sin, og husk at den som stopper deg, kanskje har stått der i solsteiken i mange timer, med dårlig lønn og lite spenning, så det er ingen grunn til å være annet enn høflig og hyggelig! Begynner du å klage eller kritisere, har du bare deg selv å takke hvis du blir stående mye lengre enn nødvendig!


6. Kom fram før det blir mørkt!

Å kjøre bil i mørket i Uganda er krevende- veiene er dårlig merka, nesten ingen myke trafikanter bruker refleks, og fartshumper og hull i veien er vanskelige å få øye på. Så, planlegg turen slik at du kommer fram dit du skal seinest kl. 19. Google maps har ganske gode tidsangivelser, på lengre turer gjør du likevel lurt i å legge inn en time ekstra i forhold til hva Google maps sier. Ting tar tid, som du vet!


Til slutt- nyt turen! Det er alltid noe nytt og fascinerende å se langs ugandiske veier ;)


Har du vært på biltur i Uganda? Del gjerne historier, tips og triks for en god biltur i Uganda i kommentarfeltet!

117 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page