I disse korona-tider er det mange ting som endrer seg. Denne bloggen har stort sett vært brukt til å prøve å skape reiselyst til Uganda. Men akkurat nå er det usikkert når neste tur kan arrangeres, og som så mange andre, så trekker vi oss litt tilbake. Tar en dag om gangen. Øver oss på å gjøre ting litt saktere. Nyter roen. Kjeder oss...
Jeg hadde egentlig tenkt å la bloggen og hjemmesida til Alakara reiser være i fred ei stund. Men så kom jeg til å tenke på noe- nemlig all den gode maten vi har i Uganda! Kanskje vi rett og slett kan blogge litt om mat? Kanskje det er flere enn meg som leter etter oppskrifter på noe nytt når vi holder oss hjemme, og alle aktivitetene som vi til vanlig fyller dagene med, har tatt pause?
Vel, det er jo bare en måte å finne ut om det er en god idè på, og det er å prøve! Så her kommer første oppskrifts-bloggpost fra Alakara reiser!
Og jeg begynner selvfølgelig med min personlige favoritt- gonja! Ordet gonja er luganda, det språket som flest mennesker i Uganda snakker. Gonja er en type banan, og i asiatiske butikker i Norge selges de som regel under navnet "koke-banan". På engelsk heter de plantain. Du kan altså ikke gjøre dette med vanlige bananer som du får på Kiwi eller Bunnpris- da blir det mye grums i gryta!
Første gang jeg smakte gonja var på busstur fra Kampala til Soroti. På et sted som heter Namawojjolo stopper de fleste som er på langtur, for å kjøpe grilla kylling på spyd, og grilla gonja. Jeg likte de ikke så godt de første gangene. Men, så fikk jeg smake frityrstekt gonja- og da var jeg solgt! Nå er det slik at hele svigerfamilien min vet at når jeg kommer på besøk, da vil jeg gjerne ha gonja- helst til hvert måltid! Og William, ja han tør ikke komme hjem fra Uganda uten å ha med seg et par kilo i kofferten...
Så dagens oppskrift er egentlig ikke en oppskrift- for her er det bare en ingrediens- nemlig gonja!
Kanskje det vanskeligste med å få en god gonja, er å vite hvor moden den må være før du skreller den, kutter den opp, og steker den i olje. Kort sagt skal den være så moden at du nesten tror den har blitt dårlig- skallet skal være tilnærma sort. I Norge får du som regel kjøpt slike kokebananer når de er grønne, og da kan du regne med at det tar minst to uker før de er klare. Så første bud er å være tålmodig! Det er nemlig ikke særlig godt å spise frityrstekt gonja dersom den ikke er skikkelig moden... (du vil i alle fall ikke forstå hvordan dette kan være favorittmaten til noen!).
Når de er modne nok, skreller du bananene, og skjærer dem i skiver. Så varmer du opp olje. I Uganda bruker man som regel solsikkeolje, en annen nøytral olje kan også brukes. For å sjekke om olja er varm nok, kan du putte ei skive banan oppi. Om det bobler rundt den, og den raskt kommer opp til overflaten, så er det passe varmt. Stek i omganger, slik at de ikke klistrer seg sammen under stekinga. Når de er gyldne, tar du dem opp og legger på kjøkkenpapir så oljen får rent av.
Og så er det bare å vente litt, til de er litt avkjølt. Så kan de spises- enten som snacks, eller som tilbehør til stekt eller grilla kjøtt eller kylling.
Så da er det bare å vaske hendene, komme seg ut, holde avstand til andre, finne en asiatisk eller afrikansk matbutikk, og sette i gang!
Comments