top of page
Søk
  • Forfatterens bildeIngeborg Sæbø Oluka

Hva spiser man i Uganda?

Oppdatert: 23. jun. 2023

Det er et enkelt spørsmål å stille, men svaret er ikke like rett fram. For i Uganda, som i Norge, har man ulike mattradisjoner i ulike deler av landet. Og i mye større grad enn i Norge spiser man kortreist og sesongbasert mat. På tur med Alakara får du smake mye god lokal mat fra de stedene vi reiser til. Vi skreddersyr turer til hele landet- det kan du lese mer om her!

I dette blogginnlegget prøver jeg å gi dere et lite innblikk- men først og fremst bør det smakes og oppleves!


Uganda, fruits, market, shopping, vegetables, passion fruit, tomatoes, oranges,
Matlagingen starter på markedet. Foto: Rune Braadland

I Uganda skal maten være fersk, og den skal være godt kokt eller stekt. Kjøttet du kjøper på markedet er slaktet samme morgen, og ugandere er bortskjemt med fantastisk god frukt og grønnsaker i store mengder!

Man spiser to varme måltider om dagen, og så har man te med noko attåt både til frokost og på ettermiddagen.


De varme måltidene består av minst to deler: først er det karbohydratene, og da går det ofte i kokte bananer, posho (en slags stappe laget av maismel og vann), søtpoteter, kassava, chapati, ris, eller en «stappe» laget av hirse, sorghum og/eller kassava, eller en blanding av dette.


Så er et sausen: det kan være bønner, erter, kjøtt, fisk, grønnsaker eller liknende.


Et skikkelig måltid må inneholde minst en ting fra hver kategori!

Ugandan traditional meal, luwombo, beans, chapati, posho, matooke, food, delicious
Kjøtt kokt i bananblader, bønner, matooke, chapati og posho

Uganda er kjent for sine bananer, og ingen andre folk i verden spiser så mye bananer som ugandere: gjennomsnittlig 750 gram om dagen! Dette henger jo selvfølgelig sammen med at man bruker mange ulike typer bananer- kokebananer (matooke), ulike typer bananer som man kan spise som de er, og stekebananer (gonja), som smaker best grillet, frityrstekt eller som chips. Bananer kan man altså spise til alle dagens måltider.


Det er spesielt sør og vest i landet at det dyrkes og spises mye bananer. Nord for Nilen er klimaet annerledes, og her dyrkes mye søtpoteter, kassava, og kornsortene hirse og sorghum.

matooke, uganda, bananas, bike, hard work
Matooke (bananer som kokes til middag) på vei til markedet

I tillegg bruker man mye jordnøtter, og det kan også brukes til mye mer enn bare å spise nøtter som snacks! Jordnøtter kan males til peanøttsmør og brukes som pålegg og i sauser. Spesielt godt er tørka storfekjøtt i jordnøttsaus! Ferske jordnøtter kan kokes eller stekes og nytes varme. De kan ristes med salt og spises som snacks eller til den nevnte teen til frokost eller på ettermiddagen.


Uganda, jordnøtter, groundnuts, staple food
Jordnøtter. Foto: Iva Balk

Noen steder dyrkes det mye sesamfrø, og når man blander sesamfrø og jordnøtter og lager «peanøttsmør» av det, smaker det aldeles himmelsk!


Festmat i Uganda, det er først og fremst mange ulike retter samlet på en stor buffet. Ris, matooke, poteter, chapati, kjøtt i jordnøttsaus, kjøtt i tomatbasert saus, grilla kjøtt, kylling, fisk, erter, bønner, ulike grønnsaksretter… Jo flere, jo bedre!


Karibu omeesa! Velkommen tilbords!

Ugandan food, ugandisk mat, party, fest, chicken, rice, pilau, wedding, feast
Mye mat og mange mennesker- da er det fest! Foto: Rune Braadland

Drømmer du om en tur til Uganda? Kontakt oss for en prat om ulike turmuligheter!

2 377 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page