top of page
Søk
  • Forfatterens bildeIngeborg Sæbø Oluka

Matworkshop på Okra gård

Oppdatert: 10. aug. 2023

Hvordan lager man egentlig mat på landsbygda i Uganda? Det fikk klassen fra Nordhordland folkehøgskole en liten smak av da de ble med på matworkshop på Okra gård!


Siden vi er der i tørketida, er det ikke så lett å få tak i de ulike typene grønne bladgrønnsaker som er vanlig å spise. Derfor må vi et par kilometer fra gården for å finne en bestemt type akasietre, som har blader som kan tilberedes og spises til lunsj. Vi får hjelp av to unge jenter fra nabolaget, som kan dette! Hun ene klatrer lett opp i treet, med en stor machete i hånda. Så begynner hun å kutte av greiner, og vi som står på bakken plukker blader og fyller opp i bøtta vi har med oss. Vel framme på gården igjen er det allerede blitt mørkt, og vi sitter med hodelykter og renser bladene, for de må kokes i kveld, om de skal være gode å spise i morgen!


Og før vi tar kvelden, skal vi også lage ei kokegrop til søtpoteter, så de vil være ferdig bakt til frokost i morgen!

Det begynner allerede å bli klart for oss at å lage mat på landsbyvis er mye arbeid! Etter frokost, der vi blant annet smaker på søtpotetene vi som har godgjort seg i kokegropa over natta, er det tid for å virkelig begynne å lære hvordan man lager mat her i denne delen av Uganda.


Betty er kokk på Okra gård, og kan det meste om både tradisjonsmat og mer moderne matlaging. I dag tar hun oss med på en reise, fra hvordan kvinnene henter ved, tenner bål, maler korn med kvernstein, og knuser i morter. Vi kutter, skreller og renser. Det er ikke bare enkelt for oss som ikke er vant til det!


Respekten for de som lager mat til oss under oppholdet på Okra gård blir større for hvert minutt som går- for dette er mye jobb! I løpet av formiddagen får vi også høre historier om kvinners hverdag, vi får høre tradisjonelle sanger kvinner synger mens de kverner mel på kvernsteinen, og vi får se, kjenne og smake på matvarer vi aldri har hørt om før.Etter flere timer med arbeid er det endelig tid for en velfortjent, selvlaget lunsj!

Har du lyst til å oppleve landsbylivet på Okra gård? Da kan du bli med Alakara reiser på tur! Kontakt oss i dag for en prat om din drømmereise!

98 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page